TIINA TASMUTH Ravitahe – elulõpu tahteavaldus (1)

Tiina Tasmuth
, PhD, onkoloog, valu- ja palliatiivravi arst
Copy
Patsiendikeskne, kvaliteetne elulõpuravi ei ole võimalik ilma teadmata, millised soovid, hirmud ja piirangud on patsiendil seoses oma raviga nüüd ja tulevikus.
Patsiendikeskne, kvaliteetne elulõpuravi ei ole võimalik ilma teadmata, millised soovid, hirmud ja piirangud on patsiendil seoses oma raviga nüüd ja tulevikus. Foto: Shutterstock

Oma praktilises arstitöös raskelt haigetega, viimastel aastakümnetel Soomes, on elulõpu ravitahte küsimustega kokkupuude olnud peaaegu igapäevane, jagab onkoloog Tiina Tasmuth.

ETV saade «Impulss» (16. aprillil) kutsus kaasa mõtlema iga inimest kunagi vältimatult puudutava elu lõpu teemade üle. Saates käsitleti muu hulgas ravitahte küsimusi. Õiguslikult kehtiva ravitahte vormistamine paberil on igaühel võimalik teha ka Eestis. Kui selle paberi asukoht on teada antud lähedastele, on loodud võimalus kaasa rääkida ennast puudutavate ravivalikute osas ka siis, kui ise ei ole enam otsusevõimeline. Ravitahet ei ole praegu Eestis võimalik teha tervise infosüsteemis, ent tahteavaldused elundite loovutamise ja vereülekannete kohta on juba terviseportaalis olemas.

Seaduslik alus Eestis on olemas

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles