MATTIAS JÕESAAR Kas «Kliimafilm: külm tõde» aitab inimkonda tõele lähemale? (20)

Mattias Jõesaar
, Postimehe lugeja, kodanik
Copy
Mattias Jõesaar
Mattias Jõesaar Foto: Erakogu

Vabaduste portaal lisas paar nädalat tagasi oma YouTube'i kanalile eestikeelsete subtiitritega dokumentaalfilmi «Kliimafilm: külm tõde», mis esitab skeptilise seisukoha kliimamuutuste inimtekkelisusele. Vaadates filmi sotsiaalteaduste taustaga inimesena, kellele loodusteadlaste kliimadebatt on suhteliselt kauge ja hoomamatu, rääkis filmi põnevaim osa skeptikute enda staatusest religioosseks muutunud teadusmaailma ketseritena. Sellest loost on õppida nii mõndagi, isegi kliimateemat kõrvale jättes, kirjutab Mattias Jõesaar. Inimühiskond ei saa tegutseda ühiselt mingi eesmärgi nimel, mille olemus ja vajalikkus on selle sama inimkonna lootusetult tülli ajanud.

Ent nagu sellistele filmidele üldiselt kohane, ei intervjueeritud kordagi ühtegi teadlast, kes kliimamuutuste skeptikute argumentidele vastu vaidleks. Hea küll, on ju mõistetav, et autor keskendub oma seisukohtade tutvustamisele ja aeg seab oma piirid. Internetist õnnestus kiiresti leida blogi Skeptical Science, mis tegeleb kliimasoojenemise skeptikute väidete ümberlükkamisega.

Blogi autor on filmist valinud terve rea väiteid, mida ümber lükata, kasutades selleks eelnevalt koostatud ümberlükkamiste kataloogi. Blogi ise on omamoodi foorum, kus iga esitatud vastuväite all on omakorda kommentaarid, mis vaidlevad ümber lükatud väidetele vastu või nende poolt. Üldiselt sellises vaimus peakski teadlased töötama: esitatakse hüpoteese, tehakse uuringuid, analüüsitakse tulemusi, tehakse järeldusi, lastakse teistel teadlastel leida ja kritiseerida uuringu nõrku kohti, pidada avatud arutelu.

Kommentaarid (20)
Copy
Tagasi üles