RAINER SAKS USA otsus muudab maailma ajalugu. Venelased aktiveerusid kohe rinnetel (2)

Rainer Saks
, julgeolekuekspert
Copy
Sõda Ukrainas. Harkivi oblast.
Sõda Ukrainas. Harkivi oblast. Foto: Dmitri Kotjuh

Sergei Lavrov tegi esimese kõrgetasemelise Venemaa esindajana avalikult remargi venelaste plaani kohta Harkiv vallutada. Ta kordas üle, et Putin ei ole siiani tühistanud sõja alguses antud käsku vallutada Kiiev, Harkiv, Odessa ning laiemalt kogu nn vasakkalda Ukraina, kirjutab Rainer Saks.

USA Kongressi esindajatekoda kinnitas lõpuks Ukraina (ning Iisraeli ja Taiwani) toetuse paketid. Ukrainal on nüüd võimalus vähemasti kahe aasta jooksul arvestada piisavate ressurssidega, et korralikult varustatud ja välja õpetatud armee üles ehitada. Tegemist on kindlasti strateegilise otsusega, mis mõjutab olulisel määral maailma tulevikku. Tõenäoliselt suudab senat korraldada oma hääletuse 23. aprillil, millele peaks kohe järgnema ka presidendi allkiri.

USA on korraldanud meediakampaania, millega rõhutatakse uue USA sõjalise abi väga kiiret jõudmist Ukrainasse juhul, kui Kongress ja president on oma otsused lähemate päevade jooksul positiivselt teinud. Kuna planeerimistöö ja osa logistikat on juba ette tehtud, saab Euroopasse juba kohale toodud laskemoona suhteliselt kiiresti rindele tuua. Seepärast on eelolevatel päevadel väga suur tõenäosus, et Venemaa korraldab suuremaid raketi- ja droonirünnakuid Ukraina linnadele.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles