Andrei Kuzitškin Kolm tuleviku Venemaa stsenaariumi: hävitada, isoleerida või muuta (24)

Andrei Kuzitškin
Copy
Andrei Kuzitškin
Andrei Kuzitškin Foto: Konstantin Sednev

Paljud usuvad, et ainult sõjaline kaotus ja Venemaa kokkuvarisemine kõrvaldab sõjalise ohu tervele maailmale. Kolumnist Andrei Kuzitškin kahtlustab, et see pole päris õige.

Hiljuti sõnastas Mark Galeotti, kes on Venemaa ekspert number üks, väga olulise mõtte: «Euroopa eesmärk on muuta Venemaa stabiilseks, demokraatlikuks ja jõukaks riigiks, kus kõik elavad õnnelikult. See on pikas vaates parim Euroopa julgeoleku tagatis.» Väide on praegusel ajal julge, sest paljud lääne eksperdid, poliitikud, Vene pagulased ja suurem osa Ukraina kodanikest on kindlad, et ainult sõjaline kaotus ja Venemaa kokkuvarisemine kõrvaldab sõjalise ohu tervele maailmale.

Tahan jagada oma arvamust selles küsimuses. Kuid alustuseks teen ettepaneku leppida kokku põhimõistes «vene mentaliteet». Mina hakkan hindama justnimelt vene mentaliteeti, sest 81 protsenti Venemaa elanikkonnast on venelased. Ja Venemaa saatuse määravad suuresti vene rahva ajalugu ja isikuomadused. See ei ole minu imperialistlikkuse ilming, vaid tegelikkuse teadvustamine. Selles kontekstis ei ole «vene hinge mõistatus» metafoor, vaid analüüsiobjekt ja tööriist Vene ühiskonna muutmiseks.

Kommentaarid (24)
Copy
Tagasi üles