PIRET TARTO Möödub 40 aastat Eesti tuntuima vabadusvõitleja kohtuprotsessist (5)

Piret Tarto
, kolumnist
Copy
Väliseestlased ja Eesti sõbrad välismaal saatsid ENSV riigitegelastele selliseid Enn Tarto pildiga postkaarte, nõudes poliitvangi vabastamist.
Väliseestlased ja Eesti sõbrad välismaal saatsid ENSV riigitegelastele selliseid Enn Tarto pildiga postkaarte, nõudes poliitvangi vabastamist. Foto: Erakogu

Neil aprilli päevil möödub 40 aastat Enn Tarto (1938–2021) vastasest kohtuprotsessist ENSV Ülemkohtus. Seda meenutades peame mõistma, et Eesti vabadus ei ole tulnud tasuta ja pole midagi iseenesestmõistetavat!

Meil on saanud tavaks rõhutada, et Eesti iseseisvus taastati ilma verevalamiseta. Siiski võiksime vähemalt mõnikord mõtiskleda selle üle, millist üleinimlikku pingutust ja eneseohverdust on see nõudnud, et saaksime elada iseseisvas Eesti riigis.

Enn Tarto oli alles keskkooli lõpuklassi õpilane, kui ta 1956. aastal esimest korda vangi pandi, ja juba keskealine mees, kui ta 1988. aastal viimast korda Venemaa vanglast vabanes. Oma 14 vangla-aastast viibis ta üle kahe aasta Patareis, millest peaaegu ühe aasta üksikvangistuses.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles