RAINER SAKS NATO uus võimalik juht näitab selgroogu: Ukraina saab täiendavat õhutõrjet

Rainer Saks
, julgeolekuekspert
Copy
Patrioti süsteem Wahnis, Saksamaa lääneosas. Läinud aastal saatsid esimesed sellised süsteemid Ukrainale USA, Saksamaa ja Holland. Ilmselt saab Ukaina peagi lisa.
Patrioti süsteem Wahnis, Saksamaa lääneosas. Läinud aastal saatsid esimesed sellised süsteemid Ukrainale USA, Saksamaa ja Holland. Ilmselt saab Ukaina peagi lisa. Foto: INA FASSBENDER / AFP / GETTY IMAGES

Peale Saksamaa alustatud initsiatiivi hankida Ukrainale täiendavaid Patrioti õhutõrjesüsteeme on lisaks Saksamaa lubatud ühele patareile hakanud ilmuma kindlamaid vihjeid võimalike teiste tarnijate kohta, kirjutab julgeolekuekspert Rainer Saks.

Oluliselt on protsessi aidanud edasi pressida NATO peasekretär ja Hollandi peaminister (Mark Rutte, NATO uue peasekretäri kandidaat – toim). Kui praegu suudetaks kiiresti otsused teha, hakkaksid need uued süsteemid ehk kuu aja pärast Ukrainasse jõudma.

Ukraina on suuremast hävingust päästnud ainult Venemaa suutmatus toota piisavas koguses rakette. Venemaa rakettide defitsiit tegelikult osundab ka sellele, et lääneriikidel on suhteliselt ohutu tarnida Patrioti süsteeme Ukrainale. Venemaal lihtsalt ei ole praegu rakette, millega potentsiaalselt rünnata Euroopat või veel kedagi. Ja ka lähema nelja-viie aasta pärast ei ole nad suutelised selliseks rünnakuks piisavalt rakette tootma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles