Dauri Kivipuur Andmekaitse algab igast inimesest endast (2)

Dauri Kivipuur
, TTÜ tudeng
Copy
Andmekaitse osas peavad ka andmete omanikud olema tähelepanelikumad.
Andmekaitse osas peavad ka andmete omanikud olema tähelepanelikumad. Foto: Elmo Riig / Sakala

Andmekaitset ja privaatsust puudutavad küsimused on kindlasti midagi, mis võiksid saada tulevikus rohkem tähelepanu, samuti võiks paraneda inimeste enda teadlikkus ning arusaam oma õigustest ja kohustustest andmekaitse ja privaatsuse kontekstis, kirjutab TTÜ tudeng Dauri Kivipuur.

Viimasel ajal on Eestis aset leidnud paar suuremat ja meedias kõlapinda saanud isikuandmete lekke juhtumit, mis on pannud mõtlema eeskätt eraettevõtete ükskõiksest suhtumisest andmekaitse ja intoturbe küsimustesse ettevõttes. Üks neist juhtumitest leidis aset eelmise aasta lõpus, kui geneetilise testimisega tegeleva OÜ Asper Biogene’i andmebaasist laaditi ebaseaduslikult alla 10 000 inimese terviseandmeid. Sellest juhtumist on räägitud ka kui «meditsiinisektori suurimast andmelekkest». Hiljem selgus, et varastatud andmete abil üritati välja pressida.

Terviseandmed kuuluvad eriliigiliste isikuandmete alla ehk selliste andmete töötlemisel peab andmetöötleja rakendama veelgi läbimõeldumat ja tugevamat kaitset. Kuigi kaitsma peab mistahes isikuandmeid, on just terviseandmed need, mille lekkimist ja volitamata töötlemist peab iga hinna eest vältima, sest tõenäoliselt peavad inimesed terviseandmeid millekski väga isiklikuks ja privaatseks võrreldes näiteks e-posti aadressi või telefoninumbriga.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles