Raul Eamets Digitiiger tuleks lendama panna (9)

Raul Eamets
, Bigbanki peaökonomist
Copy
Tehisaru näib teadvat, mida Ukraina vajab võiduks. Pilt on illustratiivne.
Tehisaru näib teadvat, mida Ukraina vajab võiduks. Pilt on illustratiivne. Foto: Shutterstock

Euroopa ja Eesti peavad oma digitiigri lendama saama, muidu jääme maha nii USAst kui ka Hiinast, leiab Bigbanki peaökonomist Raul Eamets.

Loova tehisaru (LTA) rakendused, millest tuntuim ilmselt ChatGPT, on tänu oma plahvatuslikule arengule jõudnud paljude inimeste radaripildile, kes on sellega luuletusi kirjutanud, peokõnet koostand või kasutanud seda oma igapäevastes tööprotsessides. On ka neid, kes arvavad, et juba tuubist väljalastud hambapasta tuleks sinna tagasi toppida, ehk LTA arendustele tuleks pidurit tõmmata. Kuni selleni, et see on esimene märk singulaarsusest – sellest, kuidas masinad muutuvad inimestest targemaks ning võtavad võimu üle, midagi sarnast sellega, mis juhtus filmis «Matrix». Tegelikkuses eristab tänast tehisaru inimesest siiski empaatia puudumine, kiire kohanemisvõime, kollektiivne mälu puudumine. Kui masinad kellelegi halba teevad, siis tuleb ikka otsida kuskilt inimese karvast kätt, kes tegelikult rakendab roboteid oma kurjade plaanide elluviimisel.

Tõsi on ka see, et LTA muudab meie arusaamist automatiseerimisest ja robotite kasutamisest. Kui varem rõhutati, et masinad ei ole loovad, siis tekstimudelitel põhinevad algoritmid on juba väga osavad ka loominguliste ülesannete täitmisel, olgu selleks siis turundusteksti kirjutamine, meilide saatmine või laulu loomine.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles