AK FOOKUS Marju Lauristin: varemed on koristatud, aga tellingud ei lase uut ehitust hinnata (9)

Teet Korsten
, reporter
Copy
Emeriitprofessor Marju Lauristin Tartu Ülikooli sotsiaalteaduste õppehoones tudengite puhkeruumis.
Emeriitprofessor Marju Lauristin Tartu Ülikooli sotsiaalteaduste õppehoones tudengite puhkeruumis. Foto: Margus Ansu

Meie lõimumispoliitika on suuresti Marju Lauristini nägu, sest ta oli selle sünni juures ning mäletab, kuidas ja miks teatud otsused lõimumisvallas said vastu võetud. Samuti on ta sotsioloog, kes on lõimumise edu või ebaedu läbi aastate hinnanud. Eesti väiksus ei luba andekatel inimestel pelgalt n-ö oma liistude juurde jääda. Kas klaas on pooltäis või pooltühi, kas Venemaa kodanikelt on õige meie kohalike omavalitsuste valimistel valimisõigus ära võtta?

Saite juba mõnda aega tagasi valmis lõimumismonitooringu, mis on järjekorras juba kaheksas, aga praegu tundub see kuidagi eriti päevakajaline. Miks?

Ukraina sõda võimaldas meil esimest korda tuua sisse riigikaitselise aspekti: kuidas suhtute NATOsse, Eesti riigi julgeolekupoliitikasse, Eesti riigi toetusesse Ukrainale, kuidas näete Ukraina sõja võimalikku lõppu? Need küsimused osutusid monitooringu jaoks väga keskseteks. Ka sellistes küsimustes pole Eesti ja Venemaa kodanike vahel drastilist erinevust – mõnes punktis on Venemaa kodanikud vaat et eestimeelsemad kui muust rahvusest Eesti kodanikud.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles