HELIR-VALDOR SEEDER Koalitsioon võiks asuda täitma ühte lubadust, milleks on ajalooline võimalus (19)

Helir-Valdor Seeder
, riigikogu liige (Isamaa)
Copy
Vene riigi passi omanikke elab Eestis kümnete tuhandete kaupa.
Vene riigi passi omanikke elab Eestis kümnete tuhandete kaupa. Foto: Sander Ilvest

Kolmandate riikide kodanike valimisõigus on Euroopas pigem haruldane. Sellist õigust ei ole Prantsusmaal, Saksamaal ega ka Lätis. Tegu on 90ndatest pärit seadusandliku rudimendiga, mille eemaldamist on Isamaa taotlenud 2019. aastast, kirjutab riigikogu liige Helir-Valdor Seeder (Isamaa).

Isegi nende viie aastaga on maailm palju muutunud. Kardetavasti pöördumatult. Venemaa täiemahuline agressioonisõda Ukrainas on sundinud demokraatlikku maailma vaatama ümber oma julgeolekuvajadusi ning sellel on mõjud ka Eestis – olgu see siis varjatult läbi NATO uute kaitseplaanide või avalikumalt läbi suurenenud kaitsekulutuste, mida tuuakse vabanduseks igale maksutõusule või uue koormise kehtestamisele.

Sellele muutunud olukorrale peavad reageerima ka Eesti poliitikud. Kui 2019. aastal oli sotsiaaldemokraatide juht veel Indrek Saar, nimetas ta koalitsiooniläbirääkimistel kolmandate riikide hääleõiguse küsimust erakonna «punaseks jooneks». See pole pärast Venemaa algatatud sõda Ukrainas, hübriidrünnakuid Soome, Läti ja Leedu piiridel ning erinevaid mõjuoperatsioone lääne ühiskonnas enam aktsepteeritav lähenemine.

Kommentaarid (19)
Copy
Tagasi üles