JUHTKIRI Sotside kiusatus (12)

Postimees
Copy
Päeva karikatuur.
Päeva karikatuur. Illustratsioon: Urmas Nemvalts
  • Tallinna linnavalitsuse koalitsiooniläbirääkimised on takerdunud.
  • Vene ja Valgevene kodanikelt tulnuks valimisõigus ammu ära võtta.
  • Kõnelustega pikalt venitamine ei tule kellelegi eriti kasuks.

Tallinna linnavalitsuse koalitsiooniläbirääkimised on silmanähtavalt takerdunud. Mõneti oli ennustatav, et nelja koalitsiooniparteri ja hulga sõltumatute saadikutega võimuliitu moodustada on keerulisem, kui oli Keskerakonna ja sotside vahel. Kuid praegusel juhul pole asi niivõrd partnerite arvus, kuivõrd väga olulises vaidlusküsimuses: Vene ja Valgevene kodanikelt kohalikel valimistel valimisõiguse äravõtmises.

Üsna varsti peale läbirääkimiste algust saatsid sotsid meediasse signaali, et ei soovi sellel teemal üldse rääkida, kuna tegemist on Toompea pädevuses oleva otsusega. Formaalselt nii ongi, kuid lootuses survestada Isamaad tehti võib-olla valearvestus ning kuluaarides on kuulda olnud jutte, et sotsid võivad teemat ühel või teisel moel siiski arutada.

Valdav osa Eesti elanikke toetab agressorriikide kodanike osaluse piiramist Eesti demokraatias. Selline privileeg tekkis neile CSCE/OSCE missiooni vähemusrahvuste ülemvoliniku Max van der Stoeli survel. Eesti andis järele, kuid Läti mitte, võttes kasutusse sõjaeelse põhiseaduse. Praegu pole Eestil põhjust lääneriikide survet karta, kui omaaegse järeleandmise tagasi võtab. Samm ei vaja põhiseaduse muutmist, nagu on väitnud Lauri Läänemets (SDE) või ka õiguskantsler. Näiteks on Postimehe veergudel kinnitanud vastupidist nii endine riigikohtunik Rait Maruste kui viimati vandeadvokaat Leon Glikman.

Sotsiaaldemokraatidel on kiusatus ennast ette kujutada uue Keskerakonnana, kes võtab üle nende elektoraadi.

Küll aga eeldab samm poliitilist tahet. Tundub, et Reformierakonnal ja Eesti 200-l seda isegi oleks, kuid sotsidel mitte. Kuna Isamaa jaoks on tegemist põhimõttelise küsimusega, võib mõista selle tõstatamist Tallinna võimuläbirääkimistel, sest Toompeal Isamaal vajalik jõuõlg puudub – kuigi agressorriikide kodanike valimisõiguse äravõtmise küsimus oleks tulnud lahendada riigikogus juba ammu. Võib mõista, et olles sõnades küll selle poolt, ei soovi Reformierakond koalitsioonis sotsidega sel teemal tüli.

Jälgides sõnavõtte ja poliitmanöövreid, ilmneb, et Keskerakonnaga Tallinna koalitsioonis veedetud aastad on mõjunud sotsidele nõnda viljastavalt, et neil on kiusatus ennast ette kujutada uue Keskerakonnana, kes võtab üle nende elektoraadi. Meenutame, et Ida-Virumaal on sotsid seda üritanud ning see ei lõppenud neile just ülemäära edukalt.

Sotsid on läbirääkimistel kõneks võtnud uue Tallinna suurhaigla. See ei ole rattateede või uue trolliliini mõõtu teema. Võib-olla kujuneb sellest poliitiline vahetuskaup võimaliku järeleandmise eest valimisõiguse asjus.

Tõenäoliselt mõistavad kõik osalised, et kui pikalt venitada, võib käia pauk nagu muistendis «Vägev vähk ja ahne naine» ja kellelgi pole enam midagi. Ent erinevalt Isamaast, kellel polnud ka enne midagi, jääksid sotsid iseäranis pikantsesse olukorda. Sõltumatud Taavi Aas ja Tõnis Mölder on juba hakanud riske hajutama. Nädalavahetuseks on ilmselt selge, kas lepe tuleb või ei tule.

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles