Indrek Schwede Eesti teadus ja rohelise agenda faktipõhine analüüs (27)

Indrek Schwede
, ajakirjanik
Copy
Kas põlevikivist loobumine on ikka hea mõte? Pildil põlevkivielektrijaam.
Kas põlevikivist loobumine on ikka hea mõte? Pildil põlevkivielektrijaam. Foto: Ilja Smirnov / Põhjarannik

Kas teadus pole lahendus, vaid osa probleemist, küsib kolumnist Indrek Schwede, viidates ka võimalikule teadlaste kallutatusele liberaalses demokraatias.

Postimehes (21.03) ilmunud intervjuus rääkis keemiaprofessor Olev Träss rohepöördest asju, mis lähevad vastuollu Euroopa Liidu ja Eesti valitud suunaga. Tema sõnul ei tohiks Eesti iialgi olla nõus fossiilkütuste keelamisega ja «põlevkivist loobumine on hullumeelsus». Põlevkivi on meie ainus usaldusväärne energiaallikas. Tema arvates ei ole fossiilkütuste kasutamist võimalik vältida, kui me ei taha istuda pimedas ja külmas. Träss, kes oli valitsustevahelise kliimapaneeli (IPCC) raporti Kanada-poolne hindaja, toob välja, et raporti hinnangul mängib kliimamuutustes 90-protsendilise tõenäosusega «mingit rolli» inimtegevus, «ent see, mida kirjutas tol ajal meedia, et 90 protsenti kliimamuutustest on põhjustatud inimeste ja kümme protsenti looduse poolt, on totaalselt vale. Parandusi aga üldiselt ei tehtud».

Träss ütleb, et süsinikdioksiidi ehk CO₂ hulk kasvab, kuid selle ja metaani efekt on tema arvates «kohutavalt üle hinnatud». Paraku on teadlaskond vakka, sest «kui tahad uurimistöödeks raha saada, pead olema selle rohelise agenda poolt».

Kommentaarid (27)
Copy
Tagasi üles