JUHTKIRI Tagane, saatan! (5)

Postimees
Copy
Foto: Postimees
  • Venemaa õigeusu kirik on Kremli võimu instrument.
  • Moskva Patriarhaadi Eesti Õigeusu Kirik peab tegema valiku.
  • Kirik ja riik seisavad teineteisest lahus.

Gott mit uns ehk Jumal on meiega, kõlas Preisimaa kuninglik moto, mis oli Teise maailmasõja ajal kirjutatud ka Saksamaa sõdurite püksipandlale. Läbi aegade on enne lahingut palutud kõrgemate jõudude toetust, kuid kõige usukaugemalegi isikule võiks olla selge, et ükski jumal ei saa õigustada tapmist. Vastupidisel korral on tegemist ekslike inimeste omaloominguga, kes üritavad verejanu maskeerida taevaliku õigustusega.

Nüüd on see taas juhtunud: märtsi lõpus nimetas Venemaa õigeusu kiriku kirikunõukogu patriarh Kirilli juhtimisel Ukraina sõda kõikide venelaste pühaks sõjaks, mille eesmärk on seista vastu «mandunud» läänele, liita Ukraina Venemaaga ja likvideerida Ukraina sõltumatu õigeusu kirik, sest see pole see «õige» kirik.

Seega on meile puust ja punaseks tehtud, et Venemaa õigeusu kirik on Vladimir Putini võimuvertikaali seestunud instrument, väga sarnasel moel Stalini ajaga. Hunt lambanahas võib välja näha nagu lammas, aga ta ei ole lammas ning ta pole ka taimetoitlane. Lääs peab mõistma, et traditsioonilise usuvabaduse sildi all tegutseva Venemaa õigeusu kiriku organisatsioon kuritarvitab demokraatliku, vaba ühiskonna privileege, eesmärgiga tegeleda mõjutus- ja võib-olla ka luuretegevusega.

Üheks näiteks on usuõpetus mõnedes Eesti venekeelsetes koolides, kus õigeusu kiriku esindajad tutvustavad maailmavaadet suuresti nõnda, nagu seda soovib näha Venemaa õigeusu kirik. Nii tehes rikutakse (mõnikord kooli juhtkonna vaikival heakskiidul) tegelikult usuvabaduse printsiipe. Vaikimisi rünnatakse ka teist olulist lääne printsiipi, kiriku ja riigi lahusust.

Postimehe arvates peab Moskva Patriarhaadi Eesti Õigeusu Kirik tegema valiku, kas tunnistada Eesti põhiseaduses sõnastatud väärtusi või mitte. Üldsõnalistest ja hämavatest selgitustest, nagu nendega on esinenud teisipäevasel pressikonverentsil MPEÕK esindaja piiskop Daniel Lepisk, ei piisa. Kujunenud olukorras on ainumõeldav variant vabaneda kiriku nimes «Moskva Patriarhaadist» ning jätkata Eestis tegutsemist iseseisva, Moskvast sõltumatu kirikuna.

Postimehe arvates peab Moskva Patriarhaadi Eesti Õigeusu Kirik tegema valiku, kas tunnistada Eesti põhiseaduses sõnastatud väärtusi või mitte.

Paraku ei pidanud piiskop Daniel samal pressikonverentsil võimalikuks Moskvaga kanooniliste sidemete katkestamist. Ometigi on pärast patriarh Kirilli avaldust ainumõeldav kiriku lahtisidumine «Vene maailma» mentaliteedist ja ideoloogiast. Kui Moskva patriarhaadiga kanooniliselt seotud usumehed Eestis ei leia ise endas vajalikku vaimuvalgust, siis tuleb neid selles aidata.

Siseminister Lauri Läänemets on öelnud Postimehele, et on palunud julgeolekuasutustelt olukorra hinnangut. Ja taas kord on lätlased meist ette jõudnud. Läti parlament otsustas juba möödunud aasta septembris, et sealne õigeusu kirik peab olema täiesti sõltumatu väljaspool Lätit asuva kiriku autoriteedist. Jah, Eestis on küll ka Konstantinoopoliga seotud õigeusu kirik, kuid nemad ei toeta saatanlikku tapmist Ukrainas.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles