PRIIDU PÄRNA Valga vabaks!

Priidu Pärna
, Eesti Omanike Keskliidu aseesimees (Isamaa)
Copy
Valga Jaani kirikust Valka Lugaži kirikuni rajati 2018. aastal kergliiklustee. Tee ei lähe küll päris otse. Esialgu valmis teeosa Valgas.
Silmariivavat poolikut maja aadressil Kesk 19 lammutada ei saa, sest see on muinsuskaitsealal. Hoone kuulub linnale. Möldre sõnul pole maja ka renoveerida võimalik, kuna sellel pole vundamenti.
«Oleme välja kuulutanud hoonestusõiguse konkursi, et leida omanik, kes hoonega midagi peale hakkaks,» rääkis Möldre. Kesk 15 asuv hoone (paremal) kuulub eraisikule, mida omanik soovi korral ise renoveerida saab.
Valga Jaani kirikust Valka Lugaži kirikuni rajati 2018. aastal kergliiklustee. Tee ei lähe küll päris otse. Esialgu valmis teeosa Valgas. Silmariivavat poolikut maja aadressil Kesk 19 lammutada ei saa, sest see on muinsuskaitsealal. Hoone kuulub linnale. Möldre sõnul pole maja ka renoveerida võimalik, kuna sellel pole vundamenti. «Oleme välja kuulutanud hoonestusõiguse konkursi, et leida omanik, kes hoonega midagi peale hakkaks,» rääkis Möldre. Kesk 15 asuv hoone (paremal) kuulub eraisikule, mida omanik soovi korral ise renoveerida saab. Foto: Glänel Tirrand

Muinsuskaitseamet on teinud ettepaneku lõpetada Valga muinsuskaitseala. Ei vastavat enam riikliku kaitse kriteeriumitele ja kaitseala pole taganud ajaloolise linnasüdame säilimist. Mida sellest arvata, kirjutab Eesti Omanike Keskliidu aseesimees (Isamaa).

Valga näitel tõusetub küsimus kuninga alastiolekust ehk kas muinsuskaitse on toonud kaasa soovitule hoopis vastupidise tulemuse ning on soodustanud väärtuslike hoonete hääbumist. Eestis on kokku 12 muinsuskaitse ala ja tegelikult on paljude nende seisukord nutune. Peatänavate ääres olevad vanad majad on kasutuseta ja lagunevad, kuna nende kordategemine on kallis ja bürokraatlik ning teisalt omavalitsused on soosinud elu koondumist linnaäärsetesse kaubanduskeskustesse.

Miks peame riigilt küsima luba, kui soovime kaevata õunapuule aeda auku?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles