RAINER SAKS Venemaal lagunevad tammid ja varisevad sillad (3)

Rainer Saks
, julgeolekuekspert
Copy
Orski linnas on politseil tulnud kehastuda veepolitseiks.
Orski linnas on politseil tulnud kehastuda veepolitseiks. Foto: ANATOLIY ZHDANOV

Siberis Uurali jõel purunenud jõetamm põhjustas mõned päevad tagasi Orski linnas tõsise üleujutuse, mis seiskas ka olulise naftatöötlemise tehase töö. Tamm oli ehitatud suhteliselt hiljuti ja juba selle ehitamise ajal räägiti tõsistest tehnilistest probleemidest ja korruptsioonist. Venemaa kohalikud võimud ei ole olukorda kontrolli alla saanud ning nüüdseks hakkab üleujutus jõudma ka kohalikku oblastikeskusesse Orenburgi, kirjutab julgeolekuekspert Rainer Saks.

Tegemist on ilmsesti korralagedusest tingitud õnnetusega. Õnnetuse tekkepõhjused ja reageerimine iseloomustab ühte Vene riigi põhilist nõrkust – suutmatust korralikult hallata tehniliselt keerukaid suuri süsteeme ning lahendada kriisiolukordi. Mõnes Venemaa piirkonnas on viimase aasta jooksul korduvalt selgunud, et tulenevalt mobilisatsioonist armeesse on mitmed kriitilist infrastruktuuri haldavad teenistused alamehitatud.

Venemaa lääneosas Smolenski oblastis kukkus kokku üle Moskva-Minski raudtee ehitatud maanteesild. Raudteeliiklus ühel Venemaa olulisemal raudteel on täielikult blokeeritud, kuid on ka alternatiivseid marsruute. Silla varisemise hetk on jäädvustatud videole, mis ei jäta kahtlust, tegemist on taas tehnilistel põhjustel tekkinud õnnetusega.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles