EESTLANE USA KÕRBES USA lipu põletamine Washingtoni tänavatel on nüüdsest arvamuse avaldamine (6)

, ajaloolane ja koolitaja, New Mexico
Copy
Foto on loo juures illustratiivne. See lipupõletus toimub Iraani tänavatel islamirevolutsiooni 40. aastapäeva puhul.
Foto on loo juures illustratiivne. See lipupõletus toimub Iraani tänavatel islamirevolutsiooni 40. aastapäeva puhul. Foto: Atta Kenare / AFP / Scanpix

Ühendriigid on demokraatia kodumaa ja sõnavabadus on tingimusteta demokraatia alus. Kui Washingtoni tänavatel põletati tähelippu, otsustas USA ülemkohus, et lipu põletamine käib arvamuse avaldamise juurde. «Valitsusel pole õigust keelata ideede väljendamist pelgalt selle pärast, et ühiskond leiab, et see idee on solvav või vastuvõetamatu,» leidis ülemkohus. Lähemalt kirjutab Eva Gutmann, ajaloolane ja koolitaja.

Kui olin ajalooõpetajana koolis praktikal, siis kodanikuõpetuse kontrolltöös oli küsimus, mis on riigi tunnused. Õige vastus on maa, rahvas ja suveräänne valitsus. Ent üllatavalt vastasid paljud lapsed, et lipp, vapp ja hümn.

Lapse seisukohast on need muidugi loogilised vastused. Lipp, vapp ja hümn pole mitte riigi alustalad, vaid sümbolid. Nad on nagu maasikad koogi peal: marjad üksi koogi mõõtu välja ei anna, aga lisavad tuntavuse ja annavad teada ootustest. Näe, maasikakook! vs. näe, Eesti riik!

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles