Tiina Tambaum Alla 55 keelatud (1)

Tiina Tambaum
, TLÜ Haapsalu kolledži lektor
Copy
Võitra külas on elanike mediaanvanus 78 aastat.
Võitra külas on elanike mediaanvanus 78 aastat. Foto: Mailiis Ollino

Käisin Kanadas vaatamas sellist tüüpi küla, mida poliitikud on eeskujuks seadnud, arvamusajakirjanikud kiitnud ja teadlased mudelina kirjeldanud. See on alla-55-aastat-keelatud küla, kus elukeskkond ja -korraldus on timmitud vastama vanemaealiste vajadustele. Kas küla, kus ei ela noori, on elu teise poole idüll, arutleb Haapsalu kolledži sotsiaalgerontoloogia lektor Tiina Tambaum.

Püha Elisabethi küla (St Elisabeth Village) asub Ontario järve kaldal Hamiltoni linna ääres. Siia saab maja või korteri osta alates 55. eluaastast. Täpsemalt, osta saab ka varem, aga sissekolimise vanusepiir on 55. Elisabethi küla majades ja korterites elab üle 1000 inimese. Tegemist on kinnisvara tüüparendusega, mida leidub mujal Kanadas ja teistes arenenud riikides.

Jalutasin selles külas omapead ringi, kuigi teadsin, et võõrad tohivad tõkkepuu taga majade vahel liikuda vaid haldusfirma korraldatud tuuriga. Päike paistis, lilled tärkasid, tänavad olid rahulikud, täpselt nagu bülletään lubas. Üks mees saabus autoga koju, teine pühkis harjaga treppi, naine helesinises jopes liipas, kott käes, sõbrannale külla ja palus mul olla tähelepanelik, pesukaru on liikvel. Kõik inimesed, keda nägin, olid vanad. Osa liikus tugiraamiga, teised tasapisi omal jalal. Selles külas ei puutu inimesed kokku laste arenemise ja keskealiste sagimisega. Kõik on kontrolli all, täpselt nagu bülletään lubas.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles