GARRI RAAGMAA Mis tasandil juhtida Eesti piiriregioonide arengut?

Garri Raagmaa
, kolumnist
Copy
Garri Raagmaa
Garri Raagmaa Foto: Mailiis Ollino / Pärnu Postimees

Euroopa ja Eesti piiriregioonide majandust tuleb tugevdada ja elanike heaolu kasvatada, aga selleks on vaja märgatavalt võimestada regionaalset juhtimist, kirjutab kolumnist Garri Raagmaa.

14.–15. märtsil oli Tartus üheksas planeerimiskonverents teemal «Julge olek planeerimises». Fookuses oli muutunud julgeolekuolukorra mõju planeerimisele, aga ka julgem uute praktikate rakendamine ja ühiskonnale kahjulike ruumipimedatele otsuste vastustamine.

ESPONi piiriregioonide sessioonis kombineerisime mõlemad teemad. Euroopa välispiiri kindlustamine sõltub lisaks piirirajatistele ja kaitsevõimele ka piiriregioonide majanduseisust ja elanike heaolust. Idasuunalise kaubanduse vähenemine, tarneahelate ja turistide voo katkemine, majanduslangus ja inflatsioon on piiriregioonide ettevõtete konkurentsivõimet halvendanud. Seda kinnitasid arutelus osalenud kohalikud arendajad ja omavalitsusjuhid, aga ka esimesed hinnangud (joonis 1), mille alusel piiriregioone tabab majanduslanguse, inflatsiooni ja tööpuuduse šokk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles