ERKKI KOORT Venemaa Musta mere laevastik on meresõja kaotanud ning pandi luku taha (8)

Erkki Koort
, julgeolekuekspert
Copy
Venemaa on peaaegu kaotanud kontrolli Musta mere üle. Ukrainal õnnestus ilma laevastikuta saavutada võit meresõjas, kuna nad ei saanud laevastiku puudumisel sõdida klassikaliselt ning pidid otsima uusi lahendusi. Pildil seilab sõjalaev Moskva Sevastopolisse peale NATO sõjalaeva jälgimist 16. novembril 2021.
Venemaa on peaaegu kaotanud kontrolli Musta mere üle. Ukrainal õnnestus ilma laevastikuta saavutada võit meresõjas, kuna nad ei saanud laevastiku puudumisel sõdida klassikaliselt ning pidid otsima uusi lahendusi. Pildil seilab sõjalaev Moskva Sevastopolisse peale NATO sõjalaeva jälgimist 16. novembril 2021. Foto: Alexey Pavlishak

Võitmatuna esitatud Musta mere laevastikku on Ukraina nii palju rappinud, et Moskva on pidanud Musta mere «demilitariseerima». Millised on siit olulised järeldused Eestile, kirjutab Postimehe ja Sisekaitseakadeemia julgeolekuekspert Erkki Koort.

Kõige peamine järeldus on see, et Venemaa läks oma heitest selili ning kaotas liigse enesekindluse ning valede juhtimisotsuste tõttu peaaegu kogu laevastiku. Vähemasti on see suhteliselt võitlusvõimetu. Ukraina oli aga edukas, sest ei saanud sõdida Venemaa kombel.

Kui Ukrainal õnnestunuks 2014. aastal mereväe laevad Krimmist päästa, olnuks meresõda täiesti teistsugune ning kindlasti Ukraina jaoks vähem edukas. Miks? Sest Ukraina püüdnuks sõdida mereriigina ning kasutada sarnast strateegiat, taktikat ning õpitud «kaanoneid». Uus olukord sundis leidma asümmeetrilisi lahendusi ning see tõi edu.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles