RAUL EAMETS Kas ma ostan bitcoin´e? Vastus on, et ei osta. (1)

Raul Eamets
, Bigbanki peaökonomist
Copy
Bitcoin'i kujutis.
Bitcoin'i kujutis. Foto: IMAGO / Guido Schiefer

Hiljutine uudis bitcoin'i hinna tõusust üle 70 000 euro piiri võib tunduda ahvatlev algajale investeerijale, kuid siiski soovitan olla ettevaatlik ja mõelda hoolikalt enne investeerimisotsuse tegemist. Isegi kui te olete valmis kaotama suurt summat, näiteks 50 000 eurot, siis ärge tehke seda esmavajalike kulutuste, nagu söögi või elamise arvelt. Veel hullem on võtta laenu oma korteri tagatisel bitcoin'ide ostmiseks, kirjutab Bigbanki peaökonomist Raul Eamets.

Rääkides laiemalt küberrahast, on interneti andmetel käibel üle 13 000 erineva krüptoraha. Tuntumad neist on kindlasti bitcoin ja etherum. Etherumi tormilise arengu tõi kaasa NFTde kaubandus, kus virtuaalsete ahvipiltide eest maksti miljoneid (krüptorahas).

Kirjeldan ühte juhtumit enda lähikonnast, kus investeerimishuviline inimene läks hasarti ning ootas põnevusega uue «raha» turule tulekut, lootuses kiiresti kasumit teenida. Ta investeeris esialgu turule tulnud krüptovaluutasse 100 eurot. Alguses oli hind soodne, ütleme, et 40 senti, ja see hakkas kohe pärast turule ilmumist kiiresti kasvama. Tõusukõver oli muljet avaldav. Kui hind oli jõudnud 80 sendini, otsustasid projekti algatajad ilmselt oma kasumi välja võtta, olles eelnevalt investeerinud arvatavasti mõne miljoni. Seega võeti 100-protsendiline kasum välja. Pole paha äriidee. Pärast seda suurtehingut langes krüptoraha väärtus 20 sendini ja püsib seal ilmselt praeguseni. Kaotus 100 euro puhul 80 eurot, mis tegelikult ei ole üldse kõrge hind väärtusliku õppetunni eest.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles