Jakob Kübarsepp Vähem jäätmeid, rohkem väärtust (3)

Jakob Kübarsepp
, Akadeemik
Copy
Jäätmete viskamine prügisse on kehvim abinõu jäätmetest vabanemiseks.
Jäätmete viskamine prügisse on kehvim abinõu jäätmetest vabanemiseks. Foto: Arvo Meeks

Jäätmete vähendamine sõltub ettevõtetest, aga ka meist endist, nendib akadeemik ja Tallinna Tehnikaülikooli emeriitprofessor Jakob Kübarsepp.

Euroopa Liidu majandustegevusest tekib aastas jäätmeid 2,5 miljardit tonni ehk 5 tonni inimese kohta. Lisaks tekitab iga inimene aastas peaaegu pool tonni olmejäätmeid. Hoolimata jõupingutustest ei ole jäätmete kogus vähenenud.

Selle teadmisega võeti Euroopa rohelise kokkuleppe põhielemendina vastu ringmajanduse tegevuskava (uuendatud 2020), mille eesmärk on tõhus ressursikasutus liikumisel puhta ringmajanduse suunas. Seejuures on prioriteetsed strateegiad jäätmete vältimine ja ringlusse võetud materjalide taaskasutamine uutes toodetes. Tegevuskava näeb ette ülemineku taastava majanduskasvu mudelile, mis suunab pingutama selle nimel, et ressursitarbimine meie planeedi võimalusi ei ületaks. Inimeste ja ettevõtete jaoks pakub puhtale ringmajandusele üleminek tooteid, mis kestavad kauem, on mõeldud korduvkasutuseks või materjalide ringlussevõtuks. Säästvad tooted peavad muutuma normiks – seda eelkõige ressursimahukate ja suure korduvkasutuse või ringlussevõtu potentsiaaliga toodete puhul, näiteks elektroonika, sõidukid ja akud, pakendid, plast- ja tekstiilitooted, ehitus ja hooned ning toit.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles