RAINER SAKS Venemaa õhutõrje tegi Krimmis saatusliku vea (2)

Rainer Saks
, julgeolekuekspert
Copy
Vaatamata Venemaa armee pingutustele on Ukraina õhuvägi alles ja tegutsemisvõimeline. Pildil lendab Donetski piirkonnas missioonil Ukraina MiG-29, 28. märts 2024.
Vaatamata Venemaa armee pingutustele on Ukraina õhuvägi alles ja tegutsemisvõimeline. Pildil lendab Donetski piirkonnas missioonil Ukraina MiG-29, 28. märts 2024. Foto: ROMAN PILIPEY

Eile kaotas Vene armee üle mitme nädala ühe oma ründelennuki Su-27 Krimmis Sevastopoli kohal. Kõige tõenäolisemalt oli tegemist Venemaa enda õhutõrje tulemusliku tööga, kuigi Vene ametnikud on üritanud selgitada, et tehniliselt ei ole võimalik Vene õhutõrjel oma lennukeid tulistada.

Vene armee rünnakud rindel on viimase kahe nädala vältel mõnevõrra aktiivsust kaotanud ning iga päev rünnatakse umbes 30–40 protsenti vähem kui veebruaris ja märtsi alguses. Ka Vene armee kaotused on seetõttu veidi kahanenud ning viimastel nädalatel on need jäänud enamasti 800 ja 900 rivist välja langenud vahele päevas. Ka soomustehnika kaotused on umbes kolmandiku võrra väiksemad kui veebruaris.

Ukraina president hindas olukorda rindel praegu stabiliseerunuks ning seega paremaks, kui see oli 2–3 kuud tagasi. Sellega andis ta tegelikult ka hinnangu uue kaitseväe juhataja kindral Sõrskõi senisele tegevusele. Edasise kohta arvab president, et Venemaa võib üritada uut suuremat pealetungi mai lõpus või juunis. President ei täpsusta, mis jõududega ning mis suunas nad uut agressori pealetungi ootavad, kuid kinnitab, et valmistuvad selle tõrjumiseks koos Ukraina partneritega.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles