AK KIRJANDUSKOOL Bernard Kangro viimane raamat

Janika Kronberg
, kirjandusteadlane
Copy
Bernard Kangro «Härjanädalate aegu» (1994), kujundanud Olev Mikiver.
Bernard Kangro «Härjanädalate aegu» (1994), kujundanud Olev Mikiver. Foto: Eesti Kirjandusmuuseum

Bernard Kangro (1910–1994) viimane raamat «Härjanädalate aegu» nägi ilmavalgust jaanuaris 1994, sama aasta 25. märtsil kirjanik suri. Kangrost ja tema raamatust kirjutab kirjandusteadlane Janika Kronberg.

Ehkki Kangro juhitud Eesti Kirjanike Kooperatiivi kirjastus tollal veel tegutses, korraldas raamatu trükkimise Eestis Pekka Erelt, kes parasjagu oli Lundi ülikooli stipendiaat ja Kangroga tihedalt suhtles. Kaanekujunduse ja illustratsioonid tegi raamatule Malmös elanud kunstnik Olev Mikiver (1922–1994) ning kirjastuseks on märgitud Kuldvillak. See on viibe arbujate aega, mil Ott Kangilaski joonistatud laeva ja oinast kujutava embleemiga sõpruskondlikult kirjastuselt ilmus 1936. aastal vaid kaks raamatut: kaasarbuja August Sanga esikteos «Üks noormees otsib õnne» ja Juhan Sinimäe sonetikogu «Isamaa».

Raamatu pealkiri osutab rahvapärimusele künnihärja töötsüklist, mis algab kevadiste põllutöödega ja lõpeb hilissügisel. Vastavalt aastaaegadele on komponeeritud ka 21 ajavahemikul 1988–1991 kirjutatud lüürilist esseed, mis kulgevad realistlikust kujutluslikuma suunas. Samas on raamat loetav ka kui ülevaade Kangro enese härjanädalast, eluaegsest rügamisest kirjanduse väljal, pikast argisest tööpäevast, mille üle laotub loomingu pühapaiste.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles