JUHTKIRI Toiduahela lõpp (32)

Postimees
Copy
Päeva karikatuur.
Päeva karikatuur. Illustratsioon: Urmas Nemvalts
  • Keskerakonna võim pealinnas tulnuks murda ammu.
  • Sotsid otsustasid liituda Kõlvarti umbusaldamisega.
  • Tallinn üksnes võidab, kui Keskerakond jääb võimuta.

Tallinna linnapea Mihhail Kõlvarti võimult tõukamine teisipäevasel linnavolikogu istungil tähendaks vaid algust munitsipaalse toiduahela lõhkumisele.

Ent kuskilt peab alustama ja on selge, et Keskerakonna võimumonopol pealinnas tulnuks murda juba ammu. Keskerakond on hoidnud Tallinnas linnapea kohta ja sisulist ainuvõimu ligemale 20 aastat – 2005. aastast. 2021. aasta kohalike valimistega lisandusid pealinna valitsuskoalitsiooni küll sotsid, kuid põhimõtteliselt hoiab Tallinnas tüüri jätkuvalt Kõlvarti juhitav Keskerakond.

Sotsid otsustasid esmaspäeva õhtul, et liituvad Kõlvarti umbusaldamisega. Sotsid on praegu ainus erakond Eestis, mis on nii valitsuse kui ka pealinna võimukoalitsioonis. Keskerakonna kõrvaldamine Tallinna võimutüürilt kaotaks ühtlasi ka sotside unikaalse positsiooni, sest Tallinna uus võimukoalitsioon eeldab vähemalt mõnda sama koalitsioonipartnerit kui valitsuses.

Sotside otsus ühineda Kõlvarti umbusaldusega ei pruukinud tulla kergelt, aga ilmselt polnud neil ka alternatiive. Keskerakond on lagunemise äärel ja pole poliitiliselt väga tark siduda end uppuva erakonnaga. Jääb muidugi küsida, kuidas hakkavad jaotuma kohad ja ametid uues võimukoalitsioonis ja kellest võiks saada Tallinna uus meer.

20 aastat sisulist ainuvõimu pealinnas, mis on ühtlasi Eesti majanduslikult kõige tugevam ja rahakam omavalitsus, on endaga kaasa toonud ettenägematu munitsipaalse toiduahela tekke ja koos sellega hiiglasliku korruptsiooni.

Me ei kujuta hästi ette, nagu võiks üldriiklikul tasemel olla mingi erakond olla ainuvõimul 20 aastat. Ometi on Tallinnas see juhtunud. Üheks põhjuseks – kui mitte peamiseks – on asjaolu, et kohalikel valimistel võivad valida ka Venemaa kodanikud ja kodakondsuseta isikud. Ukraina sõja ja Vene nn presidendivalimistega seoses on tõusnud veelgi jõulisemalt üles küsimus Vene kodanike valimisõigusest. Viimase kaotamine annaks aga veelgi tugevama hoobi Keskerakonna võimumonopolile Tallinnas.

Ent siinkohal on Keskerakonna pealinliku võimu põhjustest isegi tähtsamad tagajärjed. 20 aastat sisulist ainuvõimu pealinnas, mis on ühtlasi Eesti majanduslikult kõige tugevam ja rahakam omavalitsus, on endaga kaasa toonud ettenägematu munitsipaalse toiduahela tekke ja koos sellega hiiglasliku korruptsiooni. Võib arvata, et Porto Franco kaasus on vaid munitsipaalse jäämäe tipp.

Juba inglise ajaloolane lord Acton ütles 19. sajandil, et võimul on kalduvus korrumpeerida ja absoluutne võim korrumpeerib täielikult. Viimane variant ongi juhtunud Tallinnas, kus mitmed töökohad on loodud poliitika ja huvide katmiseks, mitte tegelikest vajadustest lähtuvalt. See aga on pidurdanud pealinna arengut – Tallinn on palju rohkem postsovetliku Ida-Euroopa nägu kui ülejäänud Eesti.

Nii et Tallinna linnavolikogu liikmed, teil on võimalus teha teisipäeval ajalugu ja Keskerakond pealinnas võimult eemaldada. Kui järgmise aasta kohalikel valimistel kaob ka Vene kodanike valimisõigus, jääb Keskerakond ülima tõenäosusega mitmeks heaks aastaks pealinnas võimust ilma. Pealinn sellest üksnes võidab.

Kommentaarid (32)
Copy
Tagasi üles