CLYDE KULL Tehisaru võib välja arendada oma kultuuri ja inimkonna päris lolliks jätta (6)

Clyde Kull
, suursaadik
Copy
"Tehisintellekti valdkonnas kummitab nn gorillaprobleem."
"Tehisintellekti valdkonnas kummitab nn gorillaprobleem." Foto: Shutterstock

Tehisintellekti (AI) kiire levikuga erinevates valdkondades pööratakse samal ajal üha enam tähelepanu vajadusele kehtestada AI-tehnoloogiale kaitsepiirded, AI-le pühendatakse kõrgetasemelisi kohtumisi, kohtuprotsesse, käib töö õigusaktide ja regulatiivsete meetmete kallal. Kui mõnede tehisintellekti põhjustatud probleemidega on suhteliselt lihtne tegeleda, siis teised nõuavad loomingulist mõtlemist ja tugevat poliitilist tahet. Teemast kirjutab täpsemalt suursaadik Clyde Kull.

Tehisintellekti valdkonnas kummitab nn gorillaprobleem. Umbes kümme miljonit aastat tagasi tekkis gorillade eelkäijate kõrvale puhtjuhuslikult inimese geneetiline liin. AI-tehnoloogia arendamisel on oht luua masin, mis ületab oma loojaid intellektuaalselt, sarnaselt sellega, kuidas inimkond jättis oma arengus selja taha oma primaatidest esivanemad.

Tehisintellekti loovad mudelid on juba näidanud, et suudavad töödelda keelt ja luua eri vormis sisu. Muret tekitab see, kui AI-süsteemid kalduvad kõrvale inimnormidest ja arendavad välja oma kultuuri ja narratiive, mis võib inimtsivilisatsiooni põhjalikult muuta. See võib tekitada olukorra, kus inimesed seisavad silmitsi teise kõrgintelligentse liigiga, mis võib seada kahtluse alla inimese ülemvõimu ja ühiskondlikud struktuurid.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles