JAAN MIHKEL UUSTALU Eesti peab piirilepingult allkirja tagasi võtma (14)

Jaan Mihkel Uustalu
, Parempoolsed, Ants Piibu klubi esimees.
Copy
Eesti-Vene piirilepingute allkirjastamine Moskvas 18. veebruaril 2014.
Eesti-Vene piirilepingute allkirjastamine Moskvas 18. veebruaril 2014. Foto: Välisministeerium

Eesti ja Venemaa piirilepingu küsimus tuleb uuesti tõstatada, sest Venemaa on keeldunud tunnustamast Eesti Vabariigi iseseisvuse nurgakivi, Tartu rahu juriidilise dokumendina, kirjutab Jaan Mihkel Uustalu (Parempoolsed).

Eesti ja Venemaa piir ja sellega seotud kokkulepped on pika habemega lugu. Kui piirduda Eesti Vabariigi ja erinevate Vene riiklike struktuuridega, on algus küünlapäeval 1920, kui Tartu rahuga määrati piir, mis rahvusvahelise õiguse kohaselt veel tänapäevani kehtib, nii vähemalt Eesti seisukohast. Peale Eesti taasiseseisvumist on kontrolljoon Eesti Vabariigi ja Vene Föderatsiooni vahel seal, kuhu see peale 1944–45 aastat Moskva diktaadiga tõugati.

Praeguses rahvusvahelises olukorras tuleb piirilepingu küsimus veel kord tõstatada. Kohe küll ära märkides, et meil puudub huvi saada tagasi kas või osa Eesti aladest, mis asuvad kontrolljoone ja Tartu rahu järgse piiri vahel. Sellega nõustudes Andres Tarandi jõulurahuvalitsuse välja öeldud seisukohaga, et uus piir võib olla seal, kus praegu on kontrolljoon.

Kommentaarid (14)
Copy
Tagasi üles