ERKKI BAHOVSKI Veresaun lombi taga ja siin (11)

Erkki Bahovski
, arvamustoimetaja
Copy
Donald Trump
Donald Trump Foto: JOE RAEDLE / Getty Images via AFP / Scanpix

Märtsi keskpaiku esines USA endine president ja praegune presidendikandidaat Donald Trump avaldusega, et juhul, kui Valgesse Majja valitakse tagasi Joe Biden, järgneb sellele «veresaun». Ja ehkki Trump ise ja tema liitlased kiirustasid hiljem ütlema, et «veresauna» all mõtles Trump USA autotööstust, mida Biden üldse ei kaitsvat, tasub siiski mõelda korra ka veresaunale selle sõna otseses tähenduses, kirjutab arvamustoimetaja Erkki Bahovski.

Kummalisel kombel olin nädalapäevad varem lõunatanud ühe Ameerika poliitikaanalüütikuga, kelle arvates arvestab Trump tõsiselt võimalusega, et ta ei pääse Valgesse Majja ka sel korral, aga erinevalt 2021. aasta «vigadest» (Kapitooliumi ründamine, aga selle nurjumine lõpuks jne) nüüd niisama lihtsalt alla ei anta. Tõepoolest, Ukrainat toetavad inimesed loodavad Bideni võidule, arvates, et Trump kuhugi kaob. Aga arvestada tuleb ka võimalusega, et Trump ei kao kuhugi, ei aktsepteeri valimiskaotust ja keerab riigi kaosesse.

Mitmed USAs elavad ja seda tundvad inimesed on öelnud, et USA on väga lähedal kodusõjale. Džentelmenlikud kokkulepped, mis valitsesid varem vabariiklaste ja demokraatide vahel, enam ei toimi. Väärtuskonflikt on lihtsalt muutunud nii suureks.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles