Erkki Koort Jah Vene kodanikelt valimisõiguse võtmisele (7)

Erkki Koort
, Julgeolekuekspert
Copy
Venemaale presidendi valimise päev tõi rahva Vene saatkonna ette Putini-vastasele meeleavaldusele.
Venemaale presidendi valimise päev tõi rahva Vene saatkonna ette Putini-vastasele meeleavaldusele. Foto: Mihkel Maripuu

Venemaa ja Valgevene kodanike ning mittekodanike valimisõiguse küsimus tuleb kiiresti lahendada. See on julgeolekuküsimus, mis ei taandu iseenesest aastakümne jooksul, kirjutab Postimehe ja Sisekaitseakadeemia julgeolekuekspert Erkki Koort.

Oleme keerulises julgeolekuolukorras ja kohaliku omavalitsuse volikogu saavad valida ka Eestis elavad Venemaa ja Valgevene kodanikud. Ja kodakondsuseta isikud. Diskussiooni valimisõiguse üle tekitas Venemaa agressioon Ukrainas. See vaibus. Järgmiseks vaheetapiks said riigikogu valimised, kus venemeelne liikumine Koos võttis üllatavalt palju hääli. Sai selgeks, et omavalitsuste valimistel on seda tüüpi liikumistel veelgi suurem potentsiaal.

Taas vajus teema unustusse, kuni Venemaa valitseja ametiaja pikendamine probleemi teadvustas. Ametliku info järgi käis siin valimas 2500 Venemaa kodanikku, kellest 75 protsenti toetas Vladimir Putinit. Rahutuks tegev arv, kuid ei maksa jätta kõrvale kahte olulist aspekti. Esiteks käis peaaegu 70 000 Venemaa kodanikust hääletamas väga väike osa. Teiseks käsitleme me selle teema juures Venemaa avaldatud valimisprotsenti Eesti osas tõena, kuigi mööname, et Venemaa valimised tervikuna olid võltsitud.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles