ANDRES KUUSK Vääramatu jõuna läheneva kellakeerimise mõju saame vähendada (39)

Andres Kuusk
, geofüüsikadoktor Tõraveres
Copy
Peagi ootab meid taas ees kellakeeramine suveajale.
Peagi ootab meid taas ees kellakeeramine suveajale. Foto: Toomas Huik

Vikipeediast leiame, et «Vääramatu jõud (prantsuse keeles force majeure, ladina keeles vis maior) on ettearvamatu asjaolu, mis ei sõltu kokkulepet sõlmivate poolte tahtest ja mida ei saa pooled mõjutada ega ära hoida». Niisugune vääramatu jõud, mida ennast Homo sapiens'iks nimetaja ei saa ära hoida, on kellakeeramine, kirjutab geofüüsikadoktor Andres Kuusk Tõraverest.

2018. aasta suvel korraldas Euroopa Komisjon küsitluse, kus uuriti inimeste arvamust suveaja kasutamise kohta. Kokku 4,6 miljonist vastanust 84 protsenti pooldas suveajast loobumist.

Soomes ja Poolas oli lausa 95 protsenti küsitletuist seda meelt, et «suveajale» pöördumine tuleb ära lõpetada. Kellakeeramist alustati ilma mingigi mõjuanalüüsita ja teadusuuringuteta lihtsalt mingi lobigrupi arvamise peale, et äkki see annab kokkuhoidu. Rohked uuringud ei ole leidnud kellakeeramisest loodetud kasu. «Säästuaeg» mitte ainult ei kukkunud läbi oma põhieesmärgiga – säästa (elektri)energiat, vaid see on toonud kaasa rohkesti kahju. Uuringud toovad konkreetseid näiteid, et kellakeeramisega kaasneb elektrikulu kasv, sagenevad südameatakid, enesetapud, töö- ja liiklusõnnetused, väheneb tööviljakus.

Kommentaarid (39)
Copy
Tagasi üles