RAINER SAKS Venemaa hakkab looma uut hiigelarmeed (7)

Rainer Saks
, julgeolekuekspert
Copy
Ukraina 17. tankibrigaadi tank annab tuld Vene vägedele Donetski piirkonnas.
Ukraina 17. tankibrigaadi tank annab tuld Vene vägedele Donetski piirkonnas. Foto: Efrem Lukatsky

Venemaa kaitseminister kuulutas eile, esinedes ministeeriumi kolleegiumi ees, et Venemaa moodustab lähemal ajal kaks uut väliarmeed, mis koosnevad 14 uuest diviisist ja 16 brigaadist. Teade on mõeldud eelkõige nõrgema närvikavaga inimestele ning ei viita veel otseselt mobilisatsiooni läbiviimisele. Paberi peal ilmselt sellised väeosad ka moodustatakse. Reaalses elus lähevad kõik uued moodustatud üksused pärast minimaalset treeningut Ukrainasse sõtta, kirjutab julgeolekuanalüütik Rainer Saks.

Selleks et päriselt juurde moodustada kiiresti kaks väliarmeed, oleks Venemaal juurde vaja mitu korda rohkem ohvitsere, kui nad suudavad praegu koolitada. Võib eeldada, et kaitseministri sõnavõtt on tingitud olukorrast Belgorodi oblastis ning see peab Venemaa kodanikele looma illusiooni stabiilsest tulevikust. Samasse kategooriasse kuulub ka Venemaa meedias avaldatud video, kus kaitseminister käib vaatlemas tehast Nižni Novgorodis, millises toodetakse liugpomme, mis on praegu Venemaa käsutuses olev kõige tõhusam relv Ukraina vastu.

Vene Riigiduuma kiitis heaks seaduse, mille alusel saab edaspidi märksa lihtsamalt värvata kurjategijaid vanglatest osalema sõjategevuses. Neid saab nüüd kaasata otse armee ridadesse ja kauemaks kui pooleks aastaks. See seadusemuudatus võiks viidata, et Venemaa juht eelistab mobilisatsiooni mitte läbi viia või siis vähemalt mitte sellega kiirustada.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles