JUHTKIRI Tähtis uudis valitsuselt (6)

Postimees
Copy
Illustratsioon: Urmas Nemvalts
  • Valitsus on nõus tooma koolipäeva alguse aja hilisemaks.
  • Koolid võivad päeva endiselt alustada kell kaheksa, kui seda soovivad.
  • Pidagem meeles, et öö on magamiseks, mitte TikTokis või mängukeskkonnas istumiseks.

Vaidlus, mis on sama vana kui arutelu kellakeeramise üle, on taas päevakorral. Kas kool võiks alata kella kaheksa asemel kell üheksa? Valitsus arvab, et võiks. Kooli hoolekogu saab õiguse alustada õppepäeva siiski kell kaheksa, kui koolipere seda tungivalt nõuab.

Samal moel võisid koolid ka praegu vajadusel alustada koolipäevaga veidi hiljem, kuid pigem oli tegemist erandi kui reegliga. Kavandatav muudatus võimaldab koolidele ja lapsevanematele suuremat paindlikkust, mis on positiivne.

Koolipäeva algus kell kaheksa on industriaalajastu relikt. Töö suurtes tehastes algas hommikul vara, kodukontoreist polnud keegi midagi kuulnud ning vanematel oli ainumõeldav viia lapsed enne tööleminekut kooli või siis vähemalt panna kooli viiva bussi peale. Kuna hinnanguliselt on vähemalt kolmandik ühiskonnast tänapäeval paindliku töögraafikuga, siis oli paljudes peredes kooli varane algus ainus põhjus koiduvalguses väljuda ja liiklusesse sukelduda.

Koolipäeva hilisem algus hajutab seega kindlasti hommikust tipptundi Eesti suurtes linnades. Teiseks on ka talvel sellel ajal juba valge, mis lisab liiklusturvalisust, ning teedki on suurema tõenäosusega puhastatud.

Kõigile lastele varahommikune ärkamine ei sobi, koos päikesega on ikka parem ärgata!

Kõige olulisem pooltargument on muidugi suurem koolirõõm, kuna kõigile lastele varahommikune ärkamine ei sobi. Koos päikesega on ikka parem ärgata! Ehk mäletavad vanemad lugejad aega, kui ENSV elas Moskva aja järgi, mis tähendas kooli algust vööndiajaga võrreldes veelgi varem, meie vööndi talveaja järgi kell seitse. Esimene tund möödus kottpimeduses ning valgeks hakkas minema alles teise tunni kestel.

Aga objektiivsuse huvides tuleb vaadata ka mündi teist külge. Jätkuvalt on neid lapsevanemaid, kellele ümberkorraldus enda tööpäeva alguse tõttu ei sobi. Kõige lihtsam lahendus oleks, et osa klassikomplekte alustabki varem ja osa hiljem. Kindlasti on see võimalik nooremate ja vanemate klasside võrdluses, kus koolipäev ongi erineva kestusega. Ja vanemad lapsed loodetavasti ei vaja enam autoga kooli toomist.

Kuid ühegi klassi koolipäev ei tohiks nihkuda ehavalgusesse. Esiteks, õppekavad tuleks kriitilise pilguga üle vaadata ning mõelda, mida saaks kärpida. Teiseks, vanemad võiksid viivuks mõelda, kas kõik huviringid ja trennid on ikka lastele vajalikud, kes rabelevad nagu oravad rattas ning varisevad õhtul voodisse.

Ja veel. Koolipäeva hilisem algus ei peaks pakkuma lastele voli öösel kauem arvutis või nutitelefonis istuda. Ekraanivalgust on seostatud unehäiretega. Öö on magamiseks, mitte TikTokis istumiseks või sõpradega mängukeskkonnas vestlemiseks. Siin ei saa valitsus ega kool midagi ette võtta, seda kontrolli peavad tegema ikkagi lapsevanemad: kes seda paraku väga sageli ei tee, vaid eelistavad ise sotsiaalmeedias surfata, veini juua või poole ööni telekat vahtida. Mõistlik on anda positiivset eeskuju!

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles