Bogáta Timár Ukraina roll Viktor Orbáni pikas mängus (2)

Bogáta Timár
, soome-ugri filoloog
Copy
Ungari peaminister Viktor Orbán esineb ELi Ukraina-teemalisel tippkohtumisel džentelmenina. 30. mai 2022.
Ungari peaminister Viktor Orbán esineb ELi Ukraina-teemalisel tippkohtumisel džentelmenina. 30. mai 2022. Foto: Olivier Hoslet

Viktor Orbán teeb Ukraina-vastast kampaaniat päev-päevalt järjest agressiivsemalt. Ta blokeerib Euroopa Liidu abipakette Ukrainale, surub Putinil kätt, saadab oma välisministri Navalnõi matusepäeval Vene ärimeestega õhtustama või külastab Donald Trumpi, et üheskoos papagoide kombel Venemaa propagandat korrutada, kirjutab soome-ugri filoloog Bogáta Timár.

Viimane on eriti märkimisväärne sel põhjusel, et need kaks poliitikut tulid Mar-a-Lagost üsna otsekohese sõnumiga: sõda rahastab Lääs ning sõda lõpeb niipea, kui see toetus otsa saab. Seetõttu on sõja lõpetamiseks vaja lõpetada Ukraina toetamine.

Muidugi pole see mõtteviis uus – sellel on ka Eestis piisavalt toetajaid. Aga Orbán ja Trump oskavad seda väga hästi müüa. Nad teavad täpselt, kuidas maalida pilti korrumpeerunud süvariigist, kes venitab seda kohutavat konflikti enda huvide teenimiseks, samas kui sõda oleks 24 tunniga läbi, kui see oleks tõeliste patriootide – Viktor Orbáni ja Donald Trumpi – otsustada. Ja kes ei tahaks sõda võimalikult kiiresti lõpetada?

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles