Tiina Tambaum Noored ja vanad vallas ühe laua taga

Tiina Tambaum
, TLÜ Haapsalu kolledži lektor
Copy
Tiina Tambaum.
Tiina Tambaum. Foto: Kaupo Kikkas

Tartu vallavalitsuse juures katsetati 2022/23 noorte-vanade (NOVA) ühiskomisjoni tööd, mis võib olla vanemate inimeste jaoks alternatiiv eakate komisjonile või tavapärasele osalemisele demokraatlikes otsustuskogudes, kirjutab TLÜ Haapsalu kolledži sotsiaalgerontoloogia lektor Tiina Tambaum.

Vabariigi valimiskomisjoni andmetel oli 2021. aasta kohalikel valimistel kandidaatide seas 65–89-aastaseid 13 protsenti, samas kui selle vanuserühma osakaal elanikkonnast moodustas 23 protsenti. Vanemad inimesed, nagu ka noored kuni 35. eluaastani, on kohaliku elu juhtimises alaesindatud ja nende eest teevad otsuseid keskealised.

Teadlased nimetavad seda kogukonnas osalemise paradoksiks. Noored ja vanad on need, kes veedavad kõige suurema osa ajast kodupiirkonnas, aga arvamust küsitakse nende käest kõige vähem. Seda, et vanemad inimesed ennast valimistel kandidaadiks ei sea, võib pidada isegi ootuspäraseks. Sotsio-emotsionaalse valiku teooria järgi eelistab inimene vanuse kasvades järjest enam neid tegevusi, mis toovad kaasa vahetuid positiivseid emotsioone, ja hoidub tegevustest, mis tõenäoliselt tekitavad pingeid ja negatiivseid tundeid. Valimistel osalemine ning vaidlused volikogus positiivsusest just ei pakata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles