TOOMAS ALATALU Paraku oskavad Läänes vaid vähesed lugeda Putini geopoliitikat (5)

Toomas Alatalu
, politoloog
Copy
Toomas Alatalu
Toomas Alatalu Foto: Sander Ilvest

Lootkem, et käimasolev suur sõda ja vastasseis lõpevad ausamate tulemuste ja selgemate hinnangutega, kui 80 aastat tagasi, kirjutab Toomas Alatalu.

Toimuvale näkku vaadates mõjub 2014. aastal Venemaa vallandatud uus maailmasõda üha rohkem Teise maailmasõja (1939–1945) jätkuna – agressor üritab ju purustada 80 aastat tagasi võidetute väidetavalt ideelised ja paljunenud järeltulijad. Selleks tulevat kogu Ukraina denatsifitseerida. Tõhusamalt, kui tehti sama 1945–1955. aastal okupeeritud Saksamaal.

Teises ilmasõjas oli palju teadlikult tapetud tsiviilohvreid – esmalt kuus miljonit juuti, kellest pooled elasid kohe kaardilt pühitud Poola riigi territooriumil, lisaks veel üle kolme miljoni poolaka, kelle tapmises (Katõni metsas jm) osales ka Stalini režiim. Ajaliselt järgmise panuse andsid okupeeritud Nõukogude impeeriumi alad, kus sakslaste ja nende liitlaste tsiviilohvrite arvuks oli kuni 19 miljonit. Ent ka Kreml ise jätkas oma alamate füüsilist hävitamist ja isegi siis, kui oli nad taas teise kurikaela käest n-ö vabaks saanud.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles