Hannes Nagel Praha õpetab elanikkonnakaitset arendama

Hannes Nagel
, kriisiuurija (MTÜ Kriisiuuringute Keskus)
Copy
Kriisiuuringute keskuse juht Hannes Nagel.
Kriisiuuringute keskuse juht Hannes Nagel. Foto: Erakogu

Tšehhi pealinnas laiub nii nagu Helsingis suur elanikkonnakaitse taristu kompleks, mis vastupidi siinsele valdkonna stagnatsioonile pidevalt areneb ja laieneb. Kriisiuuringute keskuse juht Hannes Nagel kirjeldab lähemalt, mis Tšehhi varjendites toimub ja mis tingimused seal ohu eest varjuvaid inimesi ootavad.

Maa-aluses Prahas on küllaldaselt Ochranný Systém Metra (OSM) nimelise kaitsesüsteemi objekte, mis kannavad standardselt koodnimesid nagu objekt K-111 ehk Klárov,1 mis oli pikka aega salajane. Tegemist on nimelt Praha metroo esimene jaamaga. Vaatamata sellele, et sealgi on eskalaatorid, et toimida tavalise jaamana, ei hakanud see kunagi tööle.

Objekti K-111 saadab tihe udu ning ainus kindel teadmine selle kohta pärineb perioodist 1970–1980, mil see oli OSM-võrgustikus pealinna elanikkonnakaitse üks piirkondi. Tšehhi üldsus avastas selle alles 2002. aastal, mil Prahat tabanud tulvaveed ujutasid kaua aega tagasi hüljatud metroojaama üle, mida ka seetõttu kümmekond aastat hiljem renoveeriti. Nüüd nimetatakse seda objekti tagasihoidlikult Klárovi konverterjaamaks, mille ainus sissepääs asub otse Strakova Akademie (ehk Tšehhi Vabariigi valitsuse residentsi) ees.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles