MART KULDKEPP Praeguse Vene revanšismi oluline allikas peitub just selles sündmuses

Mart Kuldkepp
, ajaloolane
Copy
Ajaloolane Mart Kuldkepp.
Ajaloolane Mart Kuldkepp. Foto: Eero Vabamägi

See, et Venemaal ajaloonarratiive riigivõimu teenistusse rakendatakse, pole muidugi mingi uudis. Ka Ukrainale kallaletungimise põhjendus, nagu seda on omaenda nime all levitanud endine KGB ohvitser ja hobiajaloolane nr 1 Vladimir Putin, otsib Vene agressioonile õigustust just nimelt kuskilt kaugest keskajast, ega tahagi kuigivõrd kaasa minna «NATO laienemisest» tuleneva väidetava ohutaju jutupunktiga, millele lääneriikides paljud meelsasti kaasa noogutaksid.

Balti riigidki on ammu harjunud, et (pseudo)ajalugu nende vastu relvana kasutatakse. Selle kohta vaid uusim näide on Vene välisministeeriumi poolt mitmele Eesti ministrile ja riigikogu saadikule kehtestatud sissesõidukeeld, mille põhjenduseks tuuakse «barbaarset monumentide massilise lammutamise kampaaniat, ajaloo ümberkirjutamist ja natsismi ülistamist». Muidugi on tegelikud ajaloo ümberkirjutajad hoopis tuhat aastat tagasi elanud suurvürstidest heietajad ise.

See ei tähenda, et ajalugu poleks praeguste sündmuste mõtestamisel oluline, kuid esmatähtis on siiski alles võrdlemisi hiljutine lähiajalugu. Praeguse Vene revanšismi oluline allikas on praegu Venemaad valitsevate kagebiitide häbiväärne läbikukkumine 35 aastat tagasi: nende suutmatus hoida ära Nõukogude Liidu lagunemist. Totalitaarse riigi jõustruktuur, mida Venemaal kunagi laiali ei saadetud, elab seda blamaaži nüüd elude hinnaga välja, vahendiks totaalne sõda kõige võimaliku, sh ajalootõdede vastu, mis nende paranoilise maailmavaate järgi õrnale «Vene maailmale» mingit ohtu kujutavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles