Henri Zeigo Macronil on võimalus näidata liitlastele eeskuju (1)

Henri Zeigo
, toimetaja
Copy
Prantsusmaa president Emmanuel Macron.
Prantsusmaa president Emmanuel Macron. Foto: Ludovic Marin

Prantsusmaa presidendi Emmanuel Macroni avaldus võimalikust maavägede saatmisest Ukrainasse on tekitanud liitlaste hulgas üksjagu vastakaid reaktsioone, kuid samamoodi on see avanud debati prantslaste endi seas, nendib arvamustoimetaja Henri Zeigo.

Üks Prantsusmaa juhtivaid väljaandeid Le Monde on pühendanud 26. veebruaril tehtud avaldusele eraldi juhtkirja, kus rõhutatakse Macroni sõnavõtu mitmeti tõlgendatavust. Ühest küljest kiidetakse, et säärase arutelu avamine praeguses rahvusvahelises olukorras on hädavajalik, kuid laidetakse selle debati segasevõitu sissejuhatust.

Muu hulgas rõhutatakse Macroni sõnumi poliitilise järgnevuse loogikat. 16. veebruaril võõrustas Prantsusmaa riigipea oma Ukraina ametivenda, mille järel Macron karmistas ajakirjanike ees oma seisukohta Venemaa suhtes, järgnenud Müncheni julgeolekukonverentsil kasvas üldine mure nii Ukraina saatuse ja Vene vägede agressiivsuse kui ka Ameerika pühendumise pärast. Lisatagu siia juurde veel varasem teade Aleksei Navalnõi surmast. Kõik see lõi pinnase jõuliseks sõnavõtuks, millega nihutada piire.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles