Juku-Kalle Raid Taiwani valitsus: punahiina jälgib tähelepanelikult Venemaa sõjakäigu tulemusi Ukrainas (6)

Juku-Kalle Raid
, riigikogu liige (Eesti 200)
Uuendatud 13. märts 2024, 12:20
Copy
Juku-Kalle Raid ja Taiwani peaminister Chen Chien-Jen.
Juku-Kalle Raid ja Taiwani peaminister Chen Chien-Jen. Foto: Erakogu

Hiina Rahvavabariigi poliitikat hinnatakse maailmas õnneks tasapisi ümber; järjest enam uimaseid lääneriike näivad justkui aduvat, et puna-Hiina poliitika tingimusteta toetamine on panustamine järjest enam pead tõstvatele diktatuuridele, kelle hulka kuuluvad Venemaa, Iraan ja Põhja-Korea, ütleb riigikogu liige Juku-Kalle Raid (Eesti 200).

Nädal aega kestnud riigikogu Taiwani toetusrühma visiit Taiwanile (Hiina vabariik) aitas kujukalt kaardistada, et selle saareriigiga suhtlemine on panustamine läänelikule demokraatiale. Taiwani riik ja valitsus on pidevalt toetanud Ukrainat ning seal saadakse üsna hästi aru mornist olukorrast: kui Venemaa on Ukrainas edukas – ja neid arenguid jälgib kommunistlik Hiina Rahvavabariik ülima tähelepanuga –, annab see selge signaali, et diktatuuride vallutuslik laienemine võib olla maailma tänane ja homne päev.

Siinkohal kinnitasid mainitud (Vene- ja puna-Hiina suunalist) kartust kõik Taiwani (Hiina Vabariigi) valitsuse esindajad, kellega Eesti delegatsioon kohtus: president Tsai Ing-wen, peaminister Chen Chien-Jen, välisminister Jaushieh Joseph Wu, asekaitseminister Po Horng-Huei, parlamendi spiiker Han Kuo-Yu jt. Taiwan asetseb selgelt lääneliku maailma poolel ning teda saab pidada kindlaks liitlaseks. Muuseas on seda taibatud ka riigikogus: selles koosseisus on esmakordselt Taiwani sõprusrühma liikmeskond suurem kui puna-Hiina oma, Taiwani rühma kuulub 22, Hiina omasse 17 saadikut.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles