SERGEI MEDVEDEV Putin tappis Vene unistuse

Sergei Medvedev
, kirjanik ja ajaloolane
Copy
16.02.2024, Tallinn. Meeleavaldus Aleksei Navalnõi mälestuseks Vene saatkonna ees.
16.02.2024, Tallinn. Meeleavaldus Aleksei Navalnõi mälestuseks Vene saatkonna ees. Foto: Mihkel Maripuu

16. veebruaril polaarjoone taga asuvas koloonias «Polaarhunt» tapetud Aleksei Navalnõi oli kui saadik teisest, paremast maailmast, mille jaoks valdavalt idamaiselt orjalik Venemaa kuidagi veel valmis ei ole, leiab kirjanik ja ajaloolane Sergei Medvedev oma essees.

Kõige enam sarnanes ta ameeriklasega. Valgehambaline, alalise naeratusega, millega ta tervitas toetajaid ja tegi relvituks vastaseid, üleskeeratud varrukatega särgis ja särani läikima löödud jalanõudes – kõik see eristas teda silmatorkavalt kohalikust kultuuritraditsioonist, kus head hambad ja korralikud jalanõud ei kuulu härrasmehe kohustuslikku komplekti.

Tegu oli tõeliselt avaliku poliitikuga: väsimatu, võitlushimuline, vaidlemis- ja argumenteerimisvõimeline – Ameerika süsteem koolitab selliseid Ivy League’i eliitsete ülikoolide, advokaadibüroode, parteidebattide, kongresmenide ja senaatorite büroode, kubernerikohtade ja osariigi valimiskampaaniate kaudu, aga Venemaal, kus poliitika on põhinenud patronaažil, orjameelsusel ja alatusel, äraspidisel loomulukul valikul, mis toob tippu kõige tühisemad, pole kunagi taoliseid asju korraldatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles