Vladimir Sazonov Kreml kasutab lugusid ajaloost propagandarelvana (2)

Vladimir Sazonov
, Kaitseväe Akadeemia juhtivteadur
Copy
Vladimir Sazonov
Vladimir Sazonov Foto: Erakogu

Meie maailmas on küünilised valed ja infoalased manipulatsioonid (mh desinformatsioon, valeuudised jms) muutunud mõne riigi jaoks normiks, kirjutab Kaitseväe Akadeemia juhtivteadur Vladimir Sazonov.

Ka ajalooliste faktide, narratiividega manipuleerimine ja nende moonutamine on levinud nähtus. Mõni riik on teinud sellest infokampaaniaid, moonutades ja muutes fakte tööstuslikul tasemel. Seda kõike teeb üsna aktiivselt Venemaa, kes keskendub ajaloo võltsimises peamiselt II maailmasõjale ja laiemalt lähiajaloole. Venemaal on ajaloo võltsimine legitimeeritud kõrgeimal tasemel, tekitades «uut arusaamist ajaloost» nii sise- kui ka välisauditooriumitele.

Hiljutine näide ajaloofaktidega manipuleerimisest ja võltsimisest Kremli poolt on näha USA ajakirjaniku Tucker Carlsoni intervjuus Venemaa autoritaarse juhiga Putiniga, kus Putin esitas oma n-ö visiooni ajaloost, mis sisaldas ohtralt valesid, manipulatsioone ja erinevat sorti desinformatsiooni. Carlsoni intervjuu Putiniga oli Kremli propagandamasina jaoks kingitus, Vene propagandameedia haaras sellest võimalusest kinni ja puhus selle üles kui mingi maailma tähtsusega sündmuse, mida aga Lääne meedias vaid mainiti. Kreml kasutas ära antud võimaluse ja Venemaa diktaator esitas versiooni ajaloost, muu hulgas õigustades Venemaa sõjalist agressiooni Ukraina vastu.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles