Rainer Saks Vene väejuhatus ei pruugi aru saadagi, kuidas Ukraina nende lennukeid hävitab (6)

Rainer Saks
, julgeolekuekspert
Copy
Rainer Saks.
Rainer Saks. Foto: Madis Veltman

Ukraina kübervõitlejad on suutnud Vene raketiehituse tempot kuni poole aasta võrra aeglustada, kirjutab julgeolekuekspert Rainer Saks.

Ukraina president alustas visiiti Türgis, kus ta esimese asjana külastas laevatehast, kus ehitatakse Ukrainale uut korvetti, mis peaks mereväe kasutusse jõudma veel selle aasta jooksul (planeerimine ja ehitus algasid juba 2021. aastal). Türgis ehitatakse ka teist sama klassi korvetti Ukraina jaoks, aga selle valmimise aeg ei ole teada. Ukraina ei ole selle sõja ajal nii suuri mereväealuseid kasutanud. Piirdutud on väikeste dessantkaatritega. Krimmi vabastamiseks oleks mereväe tugi väga oluline, aga vaevalt, et ühe või kahe korvetiga oleks võimalik midagi suurejoonelist korda saata.

Hilisemal ühisel pressikonverentsil kordas Türgi president sisuliselt juba varasemast teada olevat Türgi seisukohta. Ta küll rõhutas Türgi solidaarsust Ukrainaga, kuid samas on valmis korraldama Ukraina ja Venemaa osalusega rahukonverentsi või võõrustama pikemat rahuprotsessi. Türgi president teatas ka, et nad toetavad Ukraina territoriaalset terviklikkust, kuid sisuliselt aitaks Türgi ettepaneku realiseerimine Venemaal väljuda diplomaatilisest isolatsioonist ning avaks tee külmutatud konflikti tekkimisele. Türgi tegevus vähemalt näib täiendavat Hiina RV praegust missiooni Euroopas ja Ukrainas. Ukraina president lükkas selle pakkumise tagasi.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles