AIVAR VOOG Selgeim erakondlik eelistus on enim lõimunutel (1)

Aivar Voog
, Kantar Emori juhtekspert
Copy
Elamisloa alusel Eesti asuva Venemaa kodaniku pass võimaldab valida linna- või vallavolikogusse endale meelepärase kandidaadi, kuid ei lase valida riigikogu liikmeid ega osaleda kohalikus parteielus.
Elamisloa alusel Eesti asuva Venemaa kodaniku pass võimaldab valida linna- või vallavolikogusse endale meelepärase kandidaadi, kuid ei lase valida riigikogu liikmeid ega osaleda kohalikus parteielus. Foto: Don Huan / Shutterstock

Poliitilise eelistuse puudumine Eesti kodakondsuseta elanike hulgas väljendub ka väiksemas valimisaktiivsuses kohalikel valimistel, kirjutab sotsioloog Aivar Voog.

Eesti kodakondsuseta elanikest oli 2023. aasta keskel vähem kui pooltel lähedane erakond, samas kui Eesti kodanike seas oli see enamikul (85 protsenti).

Eesti kodakondsuseta elanike hulgas on üle poole neid, kelle jaoks pole lähedast poliitilist erakonda, ja vaid 45 protsendil neist on see olemas. Selline Eesti kodakondsuseta elanikele iseloomulik trend – poliitiline määratlematus – pole aastate jooksul oluliselt muutunud. Nende Eesti kodakondsuseta elanike hulgas, kellel on olemas oma lähedane erakond, moodustavad ligikaudu poole Keskerakonna eelistajad (seega kõikidest Eesti kodakondsuseta elanikest ligikaudu üks neljandik) ning teise poole muude erakondade eelistajad.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles