ERKKI KOORT 800 000 mürsu ostmine Ukrainale toob esile Euroopa nõrkused (4)

Erkki Koort
, Julgeolekuekspert
Copy
Ukraina vajab hädasti laskemoona ja Tšehhi algatus aitab neid lühiajaliselt edasi. Pikas plaanis indikeerib laskemoona ostmine väljastpoolt Euroopat ühenduse vähest tootmisvõimet ja arusaamist strateegilisest olukorrast.
Ukraina vajab hädasti laskemoona ja Tšehhi algatus aitab neid lühiajaliselt edasi. Pikas plaanis indikeerib laskemoona ostmine väljastpoolt Euroopat ühenduse vähest tootmisvõimet ja arusaamist strateegilisest olukorrast. Foto: SERGEI SUPINSKY

Ukraina liitlased on Tšehhi presidendi ettepanekul ostmas Ukrainale 800 000 suurtükimürsku. Miks see ei ole positiivne uudis, kirjutab Postimehe ja sisekaitseakadeemia julgeolekuekspert Erkki Koort.

2023. a märtsis, kui oli alanud teine täiemahuline sõja-aasta, tehti Eesti eestvedamisel otsus hankida miljon mürsku Ukraina abistamiseks. Aasta hiljem ei ole see eesmärk täidetud. Novembris oldi umbes 300 000 juures ning polnud mingit lootustki seda lubadust täismahus täita. Praeguseks on tarnitud umbes pool lubatud kogusest.

Lühiajalises vaates on mürskude ostmine väljastpoolt Euroopat hea uudis, kuid pikas perspektiivis näitab strateegilist nõrkust ning võib seda veelgi süvendada.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles