JUHTKIRI Salalimonaadi tulek (10)

Postimees
Copy
Illustratsioon: Urmas Nemvalts

Niisiis, magusamaks on uuesti laual. Terviseminister Riina Sikkut on allkirjastanud magustatud jookide maksu eelnõu: eesmärk on, et inimesed tarvitaksid tervisele kahjulikke suhkrustatud jooke vähem; aga eesmärk on saada ka riigieelarvesse raha, kuna maksulaekumiseks ennustatakse 25 miljonit eurot.

Postimees on seisukohal, et avalikkuse traumeerimine maksuralliga peaks lõppema, ning samuti oleks ometi kord vaja korralikke mõjuanalüüse. Praegu jääb mulje, et riigi sissetulekute suurendamiseks tõmmatakse torukübarast üksteise järel välja üha uued maksuideed ning kõnealusel juhul hoolitakse inimeste tervisest vaid sõnades, nagu tuuakse ettekäändeks ka keskkonnakaitset automaksu kehtestamisel.

Valitsus peaks ausalt välja ütlema, milleks on meil raha vaja. Eesti ajalugu on näidanud, et rahvas toetab mõistlikke ideid, millest on võimalik aru saada. Kui valitsus ütleb, et meil on vaja muutunud julgeolekuolukorras riigikaitsemaksu, siis on see mõistetav. Kuid selle maksu abil kogutav raha ei tohiks «minna igale poole». Niisugune kahetsusväärne praktika algas teadupärast mootorikütuste aktsiisi tõusuga, mille abil kogutav raha pidi minema teede remonti, kuid algas majanduskriis ning see raha on läinud tõesti igale poole mujale, aga mitte teedesse.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles