Erkki Bahovski NATO uue peasekretäri vildakad otsingud (2)

Erkki Bahovski
, arvamustoimetaja
Copy
Mark Rutte Müncheni julgeolekukonverentsil.
Mark Rutte Müncheni julgeolekukonverentsil. Foto: Karl-Josef Hildenbrand / MSC

NATO uue peasekretäri otsingud on tekitanud kahjuks taas lõhe Ida- ja Lääne-Euroopa vahel, ehkki Ukraina sõda on kontinendi eri pooled küll tugevamalt teineteise külge liitnud. Ühelt poolt ei istu Balti riikidele ja Poolale Hollandi kauaaegse peaministri Mark Rutte kandidatuur, Lääne-Euroopa aga kardab saada alliansi etteotsa inimest, kes Venemaaga ei tseremoonitse ja räägib Moskvaga karmi keelt. Umbes nagu Eesti peaminister Kaja Kallas, kirjutab arvamustoimetaja Erkki Bahovski.

See Vene-pelgus võttis kohati päris karikatuursed jooned. Nii nimetas endine Euroopa Komisjoni asepresident Frans Timmermans (ka Hollandist!) ühe põhjusena, miks Kaja Kallas ei tohiks olla alliansi järgmine peasekretär, Eesti ühist piiri Venemaaga. Mis siis, et praeguse peasekretäri Jens Stoltenbergi kodumaa Norra evib ühist piiri Venemaaga. Aga nojah, Norra pole ju Ida-Euroopa…

Kuid seevastu on Hollandil juba ajalooliselt näidata ette head suhted Venemaaga. Hollandis õppis teatavasti Vladimir Putini suur eeskuju Peeter I, kuid ka hiljem, kuni täiemahulise sõjani Ukrainas, oldi Haagis pigem Moskva-sõbralikud. Kõike kroonis Heinekeni maja Sotši olümpiamängudel, mil Vladimir Putin ja Hollandi kuningas Willem-Alexander rõõmsalt koos õlut rüüpasid. See kõik leidis aset vaid loetud päevad enne Krimmi okupeerimist ja annekteerimist Venemaa poolt 2014. aastal.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles