MARTIN TIKK Kuhu vaatavad Narva monumendid? (2)

Martin Tikk
, kolumnist
Copy
Skulptor Aivar Simson ja ettevõtja Aleksandr Brokk lasid endast oma töövilja taustal pilti teha. Tühja koha mängulaua taga hõivasid kordamööda mälestusmärgi avamisele tulnud narvalased. Simson kinnitas kohalviibinutele, et pani Kerese skulptuuri kogu oma hinge. Selle peale hüüti rahva seast "Aitäh!" ning kõlas tormiline aplaus.
Skulptor Aivar Simson ja ettevõtja Aleksandr Brokk lasid endast oma töövilja taustal pilti teha. Tühja koha mängulaua taga hõivasid kordamööda mälestusmärgi avamisele tulnud narvalased. Simson kinnitas kohalviibinutele, et pani Kerese skulptuuri kogu oma hinge. Selle peale hüüti rahva seast "Aitäh!" ning kõlas tormiline aplaus. Foto: Ilja Smirnov

Kipub juba unustuste hõlma vajuma 2022. aastal kirgi kütnud tank ning teised monumendid, mis Narvast eemaldati. Ei leidunud inimest, kel poleks sel teemal oma arvamust ning seetõttu kiskus pingeliseks mitte ainult piirilinnas, kirjutab kolumnist Martin Tikk.

Õnneks on Narvas monumente palju rohkem ning nad on lubamatult vähe tähelepanu saanud. Vahest on nüüd hea võimalus otsida üles seni varju jäänud minevikku vaatamise paigad linnaruumis.

Näiteks asub Narva vanalinna territooriumil praeguse polikliiniku taga pisikene mälestuskivi «Juured», millel on sõnad «Mul meeles selge kodukotus. Ma sageli näen und veel sest». See meenutab 1944. aasta 6.–7. ja 7.–8. märtsi öödel toimunud pommitamist, milles hävis pea terve vanalinn. Iga aasta 6. märtsi õhtul kogunetakse kivi ümber, süüdatakse küünlad ning hoitakse ühekoos toimunut meeles.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles