KRISTER KIVI Küsimus ei ole ainult kanepis (12)

Krister Kivi
, ajakirjanik
Copy
Kanepitaim. Pilt on illustreeriv.
Kanepitaim. Pilt on illustreeriv. Foto: Urmas Luik

See ei ole aprillinali: alates 1. aprillist võib Saksamaal (Eesti õigusruumi vägagi mõjutanud riigis) karistuseta kanepit suitsetada.

Inimesel võib – ma tuginen BBC-le – kaasas olla kuni 25 grammi kanepit, oma kodus läheb piir 50 grammi juurest. Sealjuures võib ise ka kuni kolme kanepitaime kasvatada. Seda tehakse musta turu kaotamiseks, maksutulu saamiseks ja ka tarbijate kaitsmiseks. Sealjuures lõpetati Saksas juba ennegi üldjuhul asja menetlemine, kui kanepit leiti alla 10 grammi, osas liidumaades oli piir aga isegi 30 grammi (justiitsministeerium, 2009).

Eestis käsitletakse suure marihuaanakogusena seevastu juba 7,5 grammi – viitan 2023. aasta kohtuasjale 1-21-8220. Selle käitlemine võib tähendada kuni 10 aasta pikkust vanglakaristust, raskendavatel asjaoludel aga teoreetiliselt eluaegset vangistust. Sealjuures ei tähenda see, et näiteks 7,4 grammi kanepit võiks omandada või vallata. Seegi on karistatav arestiga (NPALS § 151), edasiandmise kontekstis aga kuni kolme vangla-aastaga (KarS § 183).

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles