NÄDALA NÄGU Palmile tehti ära, aga elu läheb edasi (27)

Meelis Oidsalu
, Fookuse «Võimu ja julgeoleku» toimetaja
Copy
Kindralmajor Veiko-Vello Palm.
Kindralmajor Veiko-Vello Palm. Illustratsioon: Johan Elm

Kaitseminister Hanno Pevkur (RE) on hetkel ainus, kes arvab, et kaitseväe juhi valimisel läks kõik nagu lepase reega. Tagantjärele on ilmsiks tulnud, et minister jättis valikuprotsessi elementaarsel tasemel läbi mõtlemata. Valitsemisala hoiti viimase hetkeni pimeduses, minister justkui kartis neid, kellelt ta nõu oleks võinud küsida. Oma vastutus on kaitseväe juhi valikupingete kuhjumises kantsler Kusti Salmil, kelle asi on poliitikuid sellistes küsimustes ette vaatavalt nõustada.

Kui omal ajal Ants Laaneots kaitseväe juhataja ametist lahkus, moodustas minister Jaak Aaviksoo laiapõhjalise komisjoni, kuhu kuulusid kantsler, kaitseväe juhataja, riigikaitsekomisjoni esindaja. Valikupinged said nii ära klaaritud ja tagatud oli, et mitte keegi – ei professionaalid, bürokraadid ega poliitikud – ei pidanud avalikult tunnistama oma üllatust kandidaadi nime avalikustamisel. See oli ka valituks osutunud kandidaadi huvides. Ka oli rahulolematutel võimalus komisjoni liikmetega oma tähelepanekuid jagada, ilma et oleks meedias pidanud hakkama kaitseväe musta pesu pesema, nagu seekord kahetsusväärselt juhtus.

Kindralmajor Veiko-Vello Palmi lahkumise teade tuleb halval ajal, sest Euroopas käib sõda, lahkub aga mitte suvaline reaohvitser, vaid hetkel rahvusvaheliselt kõige paremate sidemetega ja liitlastelt kõrget tunnustust pälvinud kindral. Eesti kaitsevõime arengule on Palmil olnud suurem mõju kui mitmel varasemal kaitseväe juhatajal. Välisministeeriumi kantsler Jonatan Vseviov kirjutas neljapäeval suhtlusplatvormil X Palmi lahkumisuudise peale: «NATO idatiiva kaitsehoiak, meie oma sealhulgas, on Palmi nägu.» Ta ei liialda.

Kommentaarid (27)
Copy
Tagasi üles