Sergei Metlev Narva poliitilise eliidi valuvõte meedikute kallal (4)

Sergei Metlev
, Postimehe venekeelsete väljaannete peatoimetaja
Copy
Narva haigla
Narva haigla Foto: Sander Ilvest/Postimees Grupp/Scanpix Baltics

Narva kerkis üle-eestilise tähelepanu keskmesse, kui Narva haigla nõukogu teatas, et meedikute seas populaarne haiglajuht doktor Ago Kõrgvee võetakse ametist maha. Nõukogu esimees ja Keskerakonna poliitik Aleksei Jevgrafov põhjendas, et Kõrgvee on teinud tõsiseid vigu ja on ülbe. Asi päädis meedikute ja linnarahva suure meeleavaldusega.

Mitu Ida-Virumaa linna on aastaid paistnud silma sellega, et kohalik poliitiline eliit peab kõiki käeulatuses olevaid ametikohti võimuvalemi osaks. Koalitsiooni vahetus linnavolikogus sisaldab alati pakti, mis näeb ette sotsiaal- ja haridusasutuste ning linna sihtasutuste ja ettevõtete mehitamist koalitsiooni liikmetest linnavolinike või lojalistidega. Esimesel juhul on see tasu koalitsiooni toetamise eest, teisel juhul on tegu personali ja finantside kontrolli alla võtmisega.

Mõlemal juhul lepivad osalised kokku, et kätte langenud ressurss rakendatakse enne valimisi, et saavutada parem valimistulemus ning kindlustada enda heaolu. Kompetents kui argument lükatakse eemale, mõnikord ei tehta välja isegi seadusest. Näiteks hoiab linnavõim Narva täiskasvanute gümnaasiumi direktori kohusetäitjana ametis eesti keelt C1-tasemel mitte valdavat keskerakondlasest linnavolinikku Jelena Kavrust.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles