TÕNIS PALTS President jättis aastapäevakõnest välja selle väga olulise teema (9)

Tõnis Palts
, ettevõtja (Isamaa)
Copy
President Alar Karise kõne Estonias.
President Alar Karise kõne Estonias. Foto: Mihkel Maripuu

President markeeris oma heas aastapäeva kõnes kohe alguses kolm teemat: «Ma räägin täna kolmel teemal: haridus, riigikaitse ja majandus. Mitte et keskkond, tervis või kultuur oleksid ebaolulised. Ei. Kuid mulle tundub, et hariduseta pole ei keskkonna-, ei tervisemurede ega ka kultuuri mõistmist. Riigikaitseta pole riigil tulevikku, kuid on hirmust katkised hinged. Ning majanduseta pole sotsiaalset kindlust ega kaitsetahet, sest igapäevane hakkamasaamine varjutab paljude silmapiiri.»

Miskipärast ei tahtnud president rääkida oma ameti jaoks põhiseaduse preambuli mõttest tulenevast kõige tähtsamast teemast – sündimusest.

Presidendi ameti mõtet otsitakse mõnikord luubiga taga. Aga kui vaadelda põhiseadust tervikuna, ei saagi seda otsida üksikutest punktidest. Presidendi institutsiooni mõte on jumalikult kõrguselt vaadeldes Eesti põhiseaduse preambuli mõtte järelevalve ja tagamine, mis on «pandiks praegustele ja tulevastele põlvedele nende ühiskondlikus edus ja üldises kasus, mis peab tagama eesti rahvuse, keele ja kultuuri säilimise läbi aegade».

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles